Moestuin zaaikalender juni

Zaaikalender juni moestuinJuni is een echte zomermaand, het is lang licht en de zon heeft veel kracht. Maar het kan ook erg droog zijn en planten in de groei hebben veel water nodig. De kracht van de zon zorgt voor verdamping en als het dan weinig regent zullen we de moestuin moeten sproeien.

Buiten zaaien wordt een uitdaging omdat de bovenlaag van de grond waar het zaad in ligt niet mag uitdrogen. En jonge plantjes hebben ook veel verzorging nodig omdat hun wortels nog niet lang genoeg zijn om diep in de grond bij het water te kunnen. Maar naast het lastige zaaien is juni toch vooral een maand van genieten. Genieten van eigen verse oogst, zonnebaden en alle kleur die de tuin laat zien.

Wat kan je zaaien in juni?

Binnen in huis:
Alle soorten kiemgroenten

In de volle grond:
Bietjes
Sla
Waterkers
Koriander
Peterselie
Bieslook
Radijs
Rucola
Worteltjes
Meiknolletjes
Rapen
Spinazie
Doperwten
Andijvie

Andere moestuinklusjes in juni:

  • Plant eenjarige zomerbloeiers in de tuin. Bijvoorbeeld geraniums, begonia, vlijtig liesje, anjers en afrikaantjes. Wist je dat de bloemen van deze zomerbloeiers allemaal eetbaar zijn? Zo heb je een dubbel plezier: kleur en oogst!
  • De opgepotte zomerbollen zoals dahlia’s en lelies kunnen naar buiten. Ze de potten bijvoorbeeld in de border waar de eerste planten al zijn uitgebloeid. Zo blijft je border er mooi vol uitzien.
  • Plant de voor gezaaide courgettes en pompoenen uit.
  • Dek bessen, zoals frambozen, aalbessen, rode bessen, witte bessen, zwarte bessen, aardbeiden af met een net tegen vogels. Neem een speciaal vogelnet of hang er strips aluminium folie of oude cd’s in om de vogels te waarschuwen dat er een net hangt, ze zien namelijk de schittering.
  • Zaai elke 2 a 3 weken een klein beetje sla en radijs. Zo heb je een constante voorraad.
  • Plant de voor gezaaide prei uit. Maak hiervoor met een bezemsteel een gat van ongeveer 20 cm diep. Haal de prei uit de potjes en trek ze voorzichtig uit elkaar. Plant in elk gat 1 prei-plantje. Giet 3 dagen lang dagelijks het gat vol met water. Er hoeft geen aarde in het gat, want de prei zal het gat opvullen door dikker te groeien.
  • Dit is de tijd om ‘groene’ stekken te maken. Groen stekken worden gemaakt van de jonge groene stelen van planten. Denk aan lavendel, geranium, fuchsia. De stekken van oudere stelen, de zogenaamde houtstekken, maak je in het najaar.
  • Geef planten in een pot voeding. Die kan je zelf maken of kopen.
  • Check regelmatig de planten op ongedierte en schadelijke insecten.
  • Maak schuilplaatsen voor padden, egels, kikkers, kevers en nuttige insecten zodat ze zich te goed kunnen doen aan schadelijke insecten. Meer tips voor een biologische evenwicht in de moestuin vind je hier.
  • Kijk bij de categorie recepten voor tips hoe je al jouw oogst heerlijk klaar maakt.

Link naar alle maanden van de zaaikalender.

Share