Goede buren en slechte buren in de moestuin (companion planting / combinatieteelt)

Goudsbloemen met echinaceaWat is companion planting?
Companion planting is Engels en beschrijft een bepaalde manier om planten bij elkaar te zetten zodat ze elkaar kunnen helpen. Er is geen echt goed Nederlands woord voor, maar je zou het ‘goede buren en slechte buren’ kunnen noemen of combinatieteelt.

Goede buren en slechte buren in de moestuin
Je zult waarschijnlijk niet meteen een beeld hebben bij ‘goede buren en slechte buren’, maar planten kunnen elkaar helpen door ze bij elkaar te zetten of bij elkaar te zaaien. Dat helpen bestaat dan uit het afweren van insecten / schimmels, zorgen voor een betere bevruchting of het aanpassen van de leefomgeving. (Zie voorbeeld hieronder)
Goede buren helpen dus elkaar en slechte buren doen het tegenovergestelde en het beste is die planten dus niet bij elkaar te zetten. Het draait allemaal om de ‘combinatie’ van de verschillende planten. Planten zijn net mensen, ook wij kunnen met sommige beter opschieten dan met andere.

Voorbeelden van aanpassen van de leefomgeving:
Zaai sla, spinazie en bladgroente aan de schaduwzijde van hoge bonen zoals tuinbonen en snijbonen.Bladgroente houdt namelijk niet van felle en volle zon en de hoge bonenplanten zorgen voor net genoeg schaduw.

Zet een haag om je moestuin om de wind te breken. De moestuin wordt er een fractie warmer door en planten gaan langer door met hun fotosynthese proces. Planten stoppen namelijk met transpireren en verlagen hun fotosynthese proces wanneer het te hard waait.

Helpt het mijn biologische / ecologische moestuin?
Daar kan ik kort over zijn: JA!
Alles wat een evenwicht creëert in de natuur en dat doe je met deze manier van planten bij elkaar zetten, is goed voor de natuurlijke moestuin. Maar zoals alles in de natuur is de werking niet direct, het is dus geen wondermiddel! Je zal altijd verschillende dingen moeten uitproberen en combineren voor een optimaal resultaat en dit langere tijd volhouden.


5 Makkelijk combinatieteelt voorbeelden voor de moestuin:

BieslookBieslook:
Onderdrukt schimmels, bijvoorbeeld bij rozen en appels. Ze weren bladluizen bij tomaten af.

Goudsbloemen:
Trekt vele nuttige insecten aan welke vervolgens schadelijke insecten opeten.

Paardenbloem:
Deze plant ademt ethyleen gas en dat zorgt ervoor dat zaden die in de buurt liggen slecht ontkiemen. Het ethyleen gas zorgt er ook voor dat vruchten en bloemen in de omgeving eerder rijp worden. Een blaadje van de paardenbloem (net als een bananenschil) bij de onrijpe tomaten helpt deze dus rijp te worden.

Aardappels:
Prima met doperwten, bonen, kolen, asperges en mais.
Minder met tomaten en pompoenen.

Pompoen:
Prima met sperziebonen, snijbonen en mais.
Minder met doperwten, tuinbonen, Oost Indische kers en aardappels.


Meer weten? (het eerste boek is in het Nederlands)

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”1001004011825824,9200000014957886,1001004008105378,1001004009687660,9200000020101714″ name=”Combinatieteelt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”350″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Share

Eén reactie op “Goede buren en slechte buren in de moestuin (companion planting / combinatieteelt)

Reacties zijn gesloten.