Verveine

Verveine is een fijne aromatische plant die niet in de moestuin mag ontbreken.

Verveine wordt ook wel citroenverbena genoemd of Lippia citriodora en voorheen Aloysia triphylla of Aloysia citriodora.
Het is een kruid uit de ijzerhardfamilie.

Plantkenmerken
De bloemetjes zijn wit violet en de bladeren smal en lancetvormig en hebben een ruw oppervlak. Van oorsprong wordt de
plant ruim 1,5 meter hoog, maar in Nederland is dit ongeveer een meter. In het voorjaar de dode uitlopers snoeien, laat in
het voorjaar begint de plant pas weer uit te lopen.

Verzorging - stekken
Verveine is een struik welke het eenvoudigst kan worden vermeerderd door te stekken. Haal in het voorjaar een decimeter
lang takje af en zet het in een potje nadat je eerst het uiteinde van het takje in een pot met stekpoeder hebt gedaan. De
worteltjes ontstaan na twee weken. Doe dit in een grote pot. Het belangrijk dat de stek in een warme omgeving begint.
Daarna kan het plantje naar buiten. De perfecte tijd voor stekken is juli.

Verzorging - standplaats
Verveine wordt in vele gevallen altijd op het terras of balkon gehouden in pot, omdat deze plant niet goed winterhard is. In
de winter goed afdekken en vanaf -5C naar binnen (garage, kas).
Een potplant die naast warmte ook een grote waterbehoefte heeft. Zethem vooral in de zon en dicht bij een zitplaats want
het is heerlijk om er met je handen doorheen te strijken.

In de keuken
De gedroogde blaadjes houden hun geur vast en worden daarom veel in potpourri gebruikt.
Maak in het seizoen thee van de verse bladeren en in de winter van de gedroogde.
Prima om vieze geurtjes mee te verdrijven (kruidenzakjes in kleding en linnenkast) of maak er eens een kruidenkussen
van.
Naast een veelzijdig kruid voor de keuken kent verveine ook menig medicinale toepassing. (krampen, indigestie,
levercongestie, slapeloosheid, nervositeit, stress en koorts).
Verveine is een bron voor etherische olie welke o.a. in badolie en zeep wordt gebruikt. Het verfrist de huid.
Verse of gedroogde bladeren met mate bij vis, salades, varkensvlees, in vulling voor kip, in pudding, met ijs en bij
paddestoelen.