Koriander

Een kruid met een onaangename geur die op de lucht van wandluizen lijkt.
Vandaar de naam van het Griekse woord 'koris', wandluis. Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de
schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Plantkenmerken
De plant wordt ook wel 'ketoembar (de gedroogde fijngestampte zaden)', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. In de
Egyptische graven heeft men Korianderzaad aangetroffen en in die tijd werd deze plant gebruikt bij maag- en
darmkwalen. En met reden, want koriander werkt ontsmettend en helpt zelfs bij de vertering van vlees wat niet meer echt
vers is.

De gehele plant is eetbaar maar eigenlijk worden alleen de zaden en het jonge blad gebruikt. Het blad van het kruid wordt
het liefste vers gebruikt. Gedroogd verliest het aardig wat smaak en aroma .Er zit veel smaakverschil tussen de bladeren
en de zaden, dus probeer ze eens beide, vind je het blad niet lekker dan kan het zomaar dat je de zaden wel lekker vind,
zoals bij mij.

De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie,
maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine
hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een
genetische component is die hierbij een rol speelt.

Verzorging - zaaien
Koriander is heel makkelijk zelf te zaaien. Doe dit in het voorjaar, pluk de gehele zomer de bladeren wanneer nodig en
aan het einde van de zomer kan je je eigen zaad oogsten. Wel eerst laten bloeien. De bloemen zijn mooi en een echte
bijenlokker. Bij droogte voldoende water geven, anders schiet het kruid in bloei en heb je geen oogst meer van de
bladeren. Het kruid staat graag in de zon.

Invriezen van bladeren kan, maar het kruid verliest een beetje van zijn smaak. Bij het drogen van korianderblad verliest
het kruid echter meer van zijn smaak en geur. De zaden daarentegen houden hun smaak beter vast dan de bladeren.

In de keuken
Korianderbladeren en -zaden worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Het blad smaakt fris, overheersend (iets naar zeep) en de zaden mild. De zaden hebben een zoete geur.
Koriander past in vele gerechten. In de Indiase keuken gebruikt men de bladeren bijvoorbeeld in soepen, sauzen en
salades.
Korianderblad is ook zeer goed te gebruiken als garnering. Gemalen koriander zaden (poedervorm), worden in de Indiase
keuken gebruikt in soepen, sauzen en marinades; zowel in zoete als pikante gerechten. In de Indonesische keuken
gebruikt men koriander in rijsttafelgerechten, veelal in combinatie met komijn.
Korianderzaad kun je licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten
komen.
De zaden worden o.a. in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry.
Koriander is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel kerrie en de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en
koekkruiden.
Ook de stengels van koriander zijn eetbaar, die bij bonen en soep worden gebruikt. Verse wortel (scherp van smaak) in
curry.