Kiemgroente

Kiemgroente zijn jonge plantjes, net uit het zaadje, die je zo kan eten. Zelf kiemgroente maken is heel erg makkelijk.
Hieronder vind je een foto rapportage per dag en kan je zien wat er gebeurt en wat je moet doen.

De kiemgroente kan bij jou iets sneller of langzamer groeien dan hieronder genoemd wordt, omdat het afhangt van waar
jouw schaaltje staat (zon, schaduw, temperatuur, zomer, winter, plaats van de vensterbank noord/oost/zuid/west).
Sommige soort kiemgroente groeit ook wat sneller dan andere kiemgroente. Onderstaande is een indicatie hoe snel de
kiemgroente groeit. Als jouw plantjes eruit zien als bij dag 10 en het is pas dag 8, kan je het echt opeten, je hoeft dus
niet te wachten. Gewoon lekker opeten wanneer de plantjes ongeveer 4 cm hoog zijn en niet te veel naaar het aantal
dagen kijken.

Wanneer
Het leuke aan kiemgroente is dat je dit het hele jaar door kan doen, dus ook in de winter.

Hoe maak je kiemgroente
Pak een schoon schaaltje.
Strooi de zaadjes erin. Niet meer dan 30% van de oppervlakte bedekken, want de zaadjes zwellen op en de plantjes
moeten ook ruimte hebben om te groeien.
Vul het schaaltje met water totdat de zaadjes net aan de onderkant in het water liggen, de bovenkant steekt boven het
water uit.
Zet het schaaltje op een vensterbank bij het raam. Het maakt niet uit of het raam op het noord, oosten, zuiden of westen
is. Wel geeft een raam op het zuiden meer zon dan op het noorden en je kiemgroente kan dan makkelijk een dag eerder
klaar zijn wanneer deze bij een noordraam staat.
Na een paar dagen zie je de zaadjes kiemen en zal het water zakken tot onder het rooster.
Wacht nog een paar dagen totdat de kiemplantjes groot genoeg zijn om af te knippen. Trek ze uit het rooster en knip de
worteltjes af.
Smullen maar!

Welke soorten kiemgroente zijn er
Mosterdkers
Tuinkers
Basilicumkers
Doperwtkers
Radijskers
Preikers
Rode kool kers
Rucolakers

Schoonmaken:
Als je alles opgegeten hebt haal je het rooster uit het glazen schaaltje.
Verwijder alle worteltjes.
Even afwassen en het rooster is weer als nieuw.
Nu kan je weer opnieuw beginnen met dag 1.

Recepten:
Lekker op de boterham, bijvoorbeeld met kaas of ei
Knip eens wat plantjes voor over de salade
Maak er eens kruidenboter mee