Pruimen Tarte Tatin – recept

Met dank aan Suus voor haar bijdrage aan de pruimenactie – recepten.
Dit dessert is enorm te pruimen 😉
Recept Pruimen tarte tatin, met Demeter volle kwark pruimen ijs (4 personen)

Verwarm de oven voor op 225 graden (elektrisch)

Ingrediënten:
Voor de taart:
500 gram , liefst kleine, heel rijpe pruimen (kan ook met appel, peer, perzik, abrikoos, vijg, rabarber etc.)
50 gram biologische roomboter
75 gram oerzoet
wat verse tijm
theelepel 5 kruidenpoeder (of kaneel, of kadarmometcafh. van de fruitkeuze)
3 plakken roomboterbladerdeeg

Voor het ijs:
500 gram pruimen (of een ander fruit, passend bij de taart)
250 gram Demeter volle kwark
een volle eetlepel oerzoet ( of naar smaak)

Bereiding taart:

  • Een tarte tatin is een omgekeerd gebakken taart.
  • Ik had voor ons drieën een ovenschaal met een diameter van iets meer dan 20 cm.
  • Knip twee stroken bakpapier van een cm of 5 breed en 30 cm lang, die helpen je later de taart beter los te krijgen van de bodem.
  • Leg deze kruislings in de ovenschaal. Daarop plaats je een ruime cirkel van bakpapier.
  • Bestrijk deze met gesmolten roomboter en verdeel een deel van de suiker, gemengd met de 5 spices over de bodem, zodat er een mooi laagje ligt. Strooi er tijm overheen.
  • Halveer de pruimen en leg ze omgekeerd in de schaal totdat de bodem mooi vol is.
  • Strooi het overige deel van de suiker over de pruimen en vervolgens het restant van de gesmolten roomboter.. (eventueel met een kwastje)
  • Maak van de drie bladerdeeg velletjes een bolletje en rol uit tot een cirkel die ruim genoeg is om de schaal te bedekken.
  • Leg het deeg over de schaal en stop de randen in  tussen de rand van de schaal en het fruit.
  • Bestrijk met een laatste restje gesmolten roomboter.
  • Zet 25 min. in een voorverwarmde oven van 225 gr. en nog een minuutje of 10 op 160 graden. Zelf in de gaten houden(Elektrisch)
  • laat de taart 3 minuten afkoelen en keer om op een bord, verwijder vervolgens rustig het papier.

Tip: Je kunt dit al een dag van te voren voorbereiden en met folie afgedekt in de koelkast bewaren.

Bereiding ijs:

  • Halveer de pruimen ( bij grote pruimen in kleinere stukjes)  en leg ze los van elkaar in een platte bak, die in de vriezer kan.
  • Je kunt het fruit ook klein maken  en in een ijsklontjes vorm doen.
  • Vries in. Haal fruit uit de vriezer en laat 5 min. ontdooien, pureer in keuken machine samen met een eetlepel oerzoet( moet korrelig ijs blijven) en schep door de kwark.
  • Mocht het niet dik genoeg worden (als schep ijs) plaats de bak dan nog een kwartier in de vriezer voordat je er ijsbolletjes van schept.

Eet smakelijk van Suus

 

Share