Onkruid in de moestuin

Kleine veldkersApril in de moestuin
Wat gaat het seizoen al weer snel, het is al weer april. April is een echt groei maand, alles schiet nu de grond uit. Geweldig om te zien en van te genieten hoe de natuur weer zoveel groen weet aan te maken.

Wat doe je tegen onkruid
Mijn Engelse moestuinheld ‘Monthy Don’, bekend van het tuinprogramma Gardeners World, heeft een keer gezegd over april dat het de maand is “to stay on top of the weeds”, of te wel “blijf het onkruid de baas”. En wat heeft hij gelijk! Want niet alleen mijn groenten groeien, ook het onkruid en ondanks dat sommige onkruiden erg lekker zijn in de sla, zijn er ook soorten waar ik niet zo op zit te wachten. Gelukkig heb ik er wat op gevonden om deze “plaag” om te zetten in iets wat mijn tuin nodig heeft, n.l. voeding. Onkruiden zijn namelijk een prima bron om eigen voeding te maken. Al het goeds wat het onkruid laat groeien, laat ook mijn groenten en kruiden groeien. Hoe doe ik dat nu?

Maak je eigen plantenvoeding met onkruiden in 3 simpele stappen:
1. Neem alle onkruidplanten en stop deze in een grote ton, laat deze vollopen met water en vervolgens 2 maanden staan. De hele plant gaat erin, dus ook de wortels. Een deksel op de ton is handig want zodra je het water in beweging brengt stinkt het verschrikkelijk.
2. Neem een vat met een kraantje zodat je de vloeistof makkelijk kan aftappen in een gieter. Let op dat de planten het kraantje niet gaan verstoppen, je kan er iets van een zeef voor maken. Ik gebruik zelf geen kraantje, maar til de deksel op en doop een gieter in de voeding, neem ongeveer een liter van het ‘onkruidgier’ en vul de gieter met water bij tot 10 liter. Menging is dus voeding 1 liter op water 9 liter.
3. Tip: Als je een klein vat gebruikt en dus veel onkruid op weinig water hebt, zal je meer moeten verdunnen.

Ik begin met het vat rond april/mei, zo heb ik de groeispurt van de onkruiden maximaal te pakken en is de voeding klaar op het moment dat mijn potplanten echt voeding nodig gaan hebben. Ik gebruik het vooral voor mijn potplanten zowel buiten als in de kas, de tuin krijgt namelijk compost. Maar deze voeding is ook geschikt voor de tuin. Aan het einde van het seizoen zijn alle onkruiden niets meer dan wat “prut” onderin het vat en dit kan gewoon op de composthoop.

De beste onkruiden zijn: brandnetel en smeerwortel. Maar ik gooi er bijna alles in. Hoewel de onkruiden die ik vaak spaar ook de onkruiden zijn die erg lekker zijn, zoals zevenblad, veldkers en pinksterbloemen.

Share

2 reacties op “Onkruid in de moestuin

  1. Onkruid bestaat niet. Dat is het eerste wat we leerden tijdens onze Herboristenopleiding. We moesten allen groot opschrijven. Onkruid bestaat niet. Ongewenst kruid bestaat wel.
    Goede tip overigens. Wij eten overigens heel veel op.

Reacties zijn gesloten.