Komkommers fermenteren met melkzuur bacteriën

Komkommers fermenteren met melkzure bacteriënIngrediënten:

– wat bladeren spitskool of rode kool
– brine: ca 23-25 g Keltisch zeezout per liter water *
– komkommers en augurken, vers
– worteltjes
– paprika
– paar sjalotjes
– knoflook
– pepertjes (chili of madame jeanette)
– dillepuntjes
– korianderzaad
– peperkorrels
– laurierblaadjes
-mosterdzaad
– venkelzaad
– pimentkorrels
– en wat je meer lekker vindt aan kruiden
– scheutje melkkefir voor de melkzure bacteriën **

Komkommers fermenteren met melkzuur bacteriënWerkwijze:

Schone glazen potten vullen met kruidenmengsels en zaden, doe dat een beetje op gevoel.
Pot vullen met gesneden komkommer en alle gesneden groentes die je erbij wilt doen.
Theelepel biologische melkkefir per klein potje erbij en afvullen met brine.
De groentes tot 3 vingers onder de rand van de pot, de brine zoveel erbij dat de groentes goed onder staan (doen ze niet, die gaan drijven, vandaar het koolblad en de verzwaring).
Afdekken met laurierblad, dan een koolblad erop en alles goed aanduwen.
Lucht moet tussen de groentes uit en alles moet onder de brine staan.
Tussen deksel en koolblad een steen doen of bij kleine potjes bv een halve kurk.
Ca 1 week op kamertemperatuur, proeven en kijken of het langer moet fermenteren.
Indien goed genoeg, dan koel wegzetten en opeten wanneer je er trek in hebt.

Let op !

2 x daags de deksels even losdraaien zodat het gas eruit kan.
Bij mij ging het zo hard, dat ik de deksels los heb gedraaid en er een ‘deksel’ van aluminiumfolie over heb gemaakt. Wel 2 x per dag de potten even ‘swingen’ zodat het nieuw gevormde gas naar boven bubbelt. Na ca 2 weken was het uitgebubbeld en smaakte heerlijk fris, helemaal niet te zuur.

* ik heb gekozen voor 23-25 g keltisch zeezout per liter (ipv 20 g zout per liter) , omdat dit zout nogal ‘nat’ is.

** deze starter leek mij erg makkelijk, zo komt het proces heel snel op gang

 

Komkommers fermenteren met melkzure bacteriënInfo voor na de bereiding:

Je kunt deze komkommers/groentes eten na ca 1-2 weken, daarna in de koelkast of kelder bewaren.
Blijft zeker een paar maanden goed.
Zorg er wel voor dat alle groentes onder de zoutoplossing blijven staan!
Eventuele ‘kussentjes’ weg scheppen en het vochtniveau bijvullen.

 

 

Hoe te eten:

Het is heerlijk als toevoeging in een aardappelsalade of kikkererwtensalade

Fermenteren komkommers

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *