Waterkefir recept

WaterkefirWaterkefir is een lekkere, verfrissende, licht bruisende drank. Het lijkt een beetje op frisdrank, maar dan gezond. Het is probiotisch en makkelijk zelf te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig om te maken, namelijk water, suiker, vruchten en waterkefirkorrels. Het mooie is dat de waterkefirkorrels levenslang meegaan. Ze groeien en doen hun werk en zo heb je er steeds meer waar je ook anderen een plezier mee kan doen. Vertroetel je darmen met goede bacteriën en gisten en maak deze hypergezonde, maar vooral lekkere drank.
Mijn persoonlijke voorkeur is waterkefir maken met rozijnen of vijgen. Het geeft een heerlijke, licht mousserende frisdrank die ook nog gezond is.

Bereiding waterkefir

Voor 1 liter nodig: een weckpot of goed te sluiten bokaal en een plastic (metaal tast de kefirkorrels aan!) zeef. Doe in de weckpot:

  • 1 liter (bron)water
  • Ongeveer 90 gram kefirkorrels
  • Tussen 30 en tot 80 gram (naar smaak) biologische suiker, rietsuiker, oerzoet, Ahornsiroop, vruchtensuiker of Diksap als zoetmiddel. Albert Hein levert ook heel goede biologische kristalsuiker (gebroken wit/cremekleurig), CSM en van Gilse ook.
  • Van de zuivere suikersoorten geeft biologische suiker stabiel goede resultaten, in rietsuiker willen nog wel eens wat verontreinigingen zitten.
  • Helemaal géén suiker gebruiken? Dat kan! Gebruik dan i.p.v. suiker een overmaat aan gedroogde vruchten. De in de vruchten aanwezige suikers zullen zich niet vermengen met het water, maar wel als voeding dienen voor de kefir. Voorbeeld bij vijgen, gebruik voor 1 liter bv. 6 a 7 vijgen.
  • 2 a 3 gedroogde vijgen (of abrikozen, rozijnen, dadels. In ieder geval zoete, gedroogde, zwavelvrije en ongearomatiseerde vruchten).
  • 0,5 tot ’n hele (biologische) citroen. Als de citroen niet biologisch is kan deze worden geschild, of de citroen uitgeperst toevoegen aan de gezeefde drank.

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten in de weckpot.
  • Roer een beetje zodat een deel v.d. suiker oplost. Helemaal oplossen hoeft niet, de rest lost vanzelf op. Sluit de weckpot en zet hem op een lichte plaats (bv. vensterbank). Hoe lichter u en warmer u de pot zet, hoe meer de kefirkorrels aangroeien en hoe werkzamer de korrels worden.
  • Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas. Indirect licht is dan beter.
  • b.t. het afsluiten van de pot wordt nogal eens beweerd dat deze hermetisch afgesloten moet zijn. Dat is NIET het geval! U kunt ook het deksel op de pot laten rusten, zonder dat de beugelconstructie het geheel luchtdicht afsluit. Gevolg zal zijn dat de overdruk door koolzuurgasontwikkeling zijn weg naar buiten kan vinden. Dit doet niets aan de kwaliteit af, hooguit zal er wat “minder prik” in de kefirdrank aanwezig zijn.
  • Draag er wel zorg voor dat er geen stof of andere vervuiling in de pot kan komen tijdens het rijpingsproces.
  • Laat deze bereiding nu ongeveer 2 dagen staan. Roer het geheel af en toe nog eens om (voorzichtig, zodat u de korrels niet beschadigt). U merkt dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt, zelfs zodanig dat kefirkorrels door opborrelend koolzuurgas naar de oppervlakte opborrelen. Een bijzonder schouwspel om te zien!
  • Na de gekozen periode is de kefirbereiding klaar. Haal nu eerst de geweekte vijgen (of andere vruchten inden van toepassing) uit de bereiding. Deze zijn NIET meer bruikbaar (smakeloos geworden).
  • Dan neemt u de gebruikte citroen en knijpt haar grondig uit boven ’n opvangbak met zeef. Gebruik hiervoor GÉÉN metalen zeef! Hier kunnen de kefirkorrels slecht tegen. Spoel de zeef even af.
  • Dan giet u de rest van de kefirbereiding af boven de zeef. Citroensap en kefir worden zo tot een frisse drank gemengd, die in een gesloten fles of schenkkan bewaard kan worden. U kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren.
  • De kefirkorrels, die zich ruim vermeerderd hebben, spoelt u goed af onder stromend water. Zij kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding.
  • U kunt ’t ook in de koelkast zetten, het rijpingsproces verloopt dan veel trager. Verversen kan dan langer wachten, maar mag beslist niet vergeten worden. Voor het weer activeren van de kefir buiten de koelkast zult u ’n paar dagen uit moeten trekken.
  • De resterende korrels die u teveel hebt, kunt u bewaren in een aparte weckpot of bokaal met bronwater en wat rietsuiker, die u eveneens af en toe omroert. Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op ’n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.

Belangrijk: Gebruik bij het schoonmaken v.d. weckpot géén schoonmaakmiddelen.

Boeken over waterkefir met heerlijke recepten.

[bol_product_links block_id=”bol_54e8ddb438ae5_selected-products” products=”9200000010220512,1001004004936782″ name=”Waterkefir” sub_id=”Waterkefir” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Share

5 reacties op “Waterkefir recept

  1. Hallo Barbara,
    Ik heb er wel wat voor je. Ik zal je een mail sturen, dan kan je reageren of dat een optie is.
    Mvg,
    Petra

  2. Is de Kefir nog goed als er helemaal geen prik in de drank komt?

  3. Hallo,

    Misschien, wat je kan doen is de kefir een keer helemaal goed afspoelen en nog een keer opnieuw proberen in een schone pot.

    mvg,
    Petra

Reacties zijn gesloten.