Invicta herbs in Kent (UK)

Invicta herbs, Kent (Engeland)Tijdens een werkweek in Engeland heb ik Susan ontmoet van Invicta herbs. Haar kwekerij ligt in Faversham (Kent) rondom haar huis. Aan de ene kant van het huis spelen de kinderen en aan de andere kant enorme rijen met kruidenplanten. De voortuin in omgetoverd tot een test-tuin, waarin ze verschillende groei-en planttechnieken probeert. Toen zei hoorde wat ik deed werd ze zo enthousiast dat ik een uitgebreide rondleiding kreeg door de kwekerij en de test-tuinen. Ik heb weer een hoop bijgeleerd en een paar van haar tips vind je in deze blog terug.

Het verschil tussen bonenkruid en tijm

Ik wist al dat het verschil erg klein is. Bij rondleidingen door mijn tuin moet ik vaak uitleggen dat die mooie plant met de enorme overvloed aan paarse bloemetjes geen tijm is maar bonenkruid. De tijm staat in het mediterane kruidenbed en de bonenkruid meer in de schaduw. Susan kende dit probleem en had er onderzoek naar gedaan. Nu schijnt het verschil vooral te zitten in de afstand van de blaadjes ten opzichte van elkaar. En dat kleine verschil maakt het een bonenkruid of een tijm.

De beste manier om een vermoeide muntplant weer aan het groeien te krijgen

Invicta Herbs test kruidentuinen

Planten in potten hebben maar een beperkte hoeveelheid voeding in de pot zitten. Als deze op is zal er voeding toegevoegd moeten worden. Planten hebben naast zonlicht als voedingsbron ook voeding uit de grond nodig. Die nemen ze, net als water, via hun wortels op. Deze wortels moeten dan wel de ruimte hebben om te groeien.

Wat daarnaast ook belangrijk is om te weten dat als een plant langere tijd in een pot staat de grond vol met oude wortels zit. Zo is er geen ruimte voor nieuwe wortels waardoor de plant slecht gaat groeien en er vermoeid uit gaat zien. Als moestuiniers weten we dit natuurlijk. Maar als ervaren kweker wist Susan hier aan toe te voegen dat het de vlezige wortels van de muntplant sneller nieuwe scheuten en wortels maakt als de vlezige wortel horizontaal wordt neergelegd in een ondiepe schaal. Zij gebruikt hiervoor zaaibakken van ongeveer 8 cm diep. Zodra deze zaaibak vol gegroeid is worden de “plakken grond” in stukken gesneden en op de grond van een diepe pot gelegd die is gevuld met goede potgrond. Zo heb je snel een mooie en grote nieuwe plant.

Ik ga deze manier zeker proberen, want mijn 30 verschillende soorten muntplanten kunnen wel weer een opfrisbeurt gebruiken.

Zo groeit bieslook beter

In één van de testtuinen stonden bieslook plant en Susan wist te vertellen dat ze van alles had geprobeerd met verschillende groeidieptes. Dus ook bieslook in verschillende soorten potten. Zo is zij er achter gekomen dat bij bieslook de diepte die de wortels krijgen in de grond bevordelijk is voor de gezondheid van de plant. Hoe dieper de wortels kunnen groeien hoe mooier de bieslook wordt. Bij mij staan alle bieslookplanten in de volle grond en ik krijg er vaak complimenten over omdat ze zo mooi groot en stevig zijn. Als ik mensen dan laat proeven zijn ze enthousiast over de smaak. “Deze is veel voller van smaak” krijg ik altijd als reactie te horen. Onbewust had ik dus Susan’s tip al gebruikt 🙂

Geurgeraniums veranderen van geur afhankelijk van waar ze staan

Invicta herbs test kruidentuinen

Susan liet mij een heerlijke geranium met een rozengeur ruiken. Deze plant stond buiten en omdat ik hem graag wilde hebben haalde ze er eentje voor mij uit de tunnel. En wie schets mijn verbazing, die rook anders. Ze legde uit dat de geuren die vrijkomen afhankelijk zijn van waar de plant staan. Eenmaal thuis heb ik de proef op de som genomen en het is inderdaad verschillend. Ook de hoeveelheid zon en regen lijken invloed te hebben, maar dat ga ik nog eens nader testen.

Haar kwekerij is te bezoeken en heet Invicta herbs.

Thank you Susan for the lovely tour!

Share

5 reacties op “Invicta herbs in Kent (UK)

  1. It was lovely to meet you and share my garden.
    Thank you for taking the time to explain on your blog how to get the best out of edible and useful plants. Today (9 June2015) I’ll be making sure all my mints have been put in their deep 11L pots to grow on (checking the list so none are forgotten). Another 10 (fruity flavours) arrived in the post from the National Collection in Devon, so I’ll be potting them too.
    All the chive varieties except the one I’ve selected for best vigour and rust resistance have been cut down. This is covered in flowers and humming with bees, so will soon produce lots of seed (Seed of this strain is no longer available to buy).
    I wish you well with your mint collection too, and hope you enjoy how the geranium change their fragrance (and intensity) under different growing conditions
    best wishes
    Susan

  2. Hoi, het ligt vast aan mij hoor, maar ik snap niet helemaal wat je bedoelt bij het ‘vernieuwen’ van de munt als je de plant met de vlezige wortels in een ondiepe bak doet. Want ik neem aan dat niet alleen de wortels maar ook de plant in een ondiepe bak wordt gelegd toch? Als je daar dan weer aarde over heen doet, moet dat een dun laagje zijn lijkt mij, gezien de diepte van de bak. Dan komt het ‘in stukken snijden’ van de ‘plakken grond’ (als de boel is gegroeid). Ik neem aan dat elke ‘plak’ dan een nieuwe plant is?

  3. Hallo,

    Het is alleen de wortels. De plant groeit erg snel weer uit de vlezige witte wortels. De oude wortels zijn smaller en minder wit. Vandaar de plant vernieuwen, want de oude wortels zijn minder krachtig.
    Die ondiepe bak groeit eerst vol met wortels, daarna verschijnen er groene scheuten. Als je alles in 1 plak uit de bak haalt kan je die in stukken breken en heb je meerdere nieuwe planten. Maar je kan die plak ook in zijn geheel in een pot doen. Het is afhankelijk van de grote van je ‘plak’. Ik zorg altijd voor dat de wortels nooit meer dan 25 van de oppervlakte van een pot vullen, anders is de pot weer veel te snel vol.

    Mvg,
    Petra

  4. Hoi Petra, ik ben ook een beetje puzzled over die munt. Bij mij zit de munt in big-bags, en nu in jaar drie maken ze nog maar erg weinig takjes(met blad). Ik zou denken dat ze zelf wel vanuit hun witte vlezige wortels nieuwe takjes zouden maken. Maar – zoals ik uit jouw beschrijving begrijp – knip je waarschijnlijk die witte vlezige wortels van de oude plant af opdat ze in hun platte bakje weer uitbundig gaan uitschieten.
    *1* Moet ik dus al de bigbags uit gaan graven om de oude wortels te verwijderen
    zodat ze weer rijkelijk gaan uitlopen?
    *2* Is dat te doen , ga ik die oude terug vinden/herkennen? Gaat dat zo werken ?
    *3* werken munt-telers alleen in potten?
    *4* Ik hoorde ergens dat je eigenlijk de eerste drie jaar niet van munt moet
    oogsten opdat ze later wel blijft geven? Is dat een bekend gegeven ?
    Dankjewel alvast voor de moeite en de hulp.
    Met vriendelijke groet van Bregt

  5. Hallo,

    Wat kan is dat de voeding in de big bag op is. Als een plant geen voedingsstoffen meer krijgt kan die geen stengels, bladeren en gezonde wortels maken. Probeer eens een stukje plant in een pot te zetten met verse potgrond en kijk dan wat die doet. Zo kweek je een nieuwe en vooral sterke plant.

    Mvg,
    Petra

Reacties zijn gesloten.