Doperwt Ne Plus Ultra

Doperwt Ne Plus Ultra (een historische soort)
Jaren geleden zag ik een dvd uit de jaren 70 met een oude mijnheer, genaamd Harry Dobson, die nog in een echte ommuurde tuin bij een landhuis had gewerkt. De beste man was in 1970 al oud en heeft nog de ouderwetse tuintechnieken geleerd die werden gebruikt in een grote productie tuin van een landhuis.

Harry verteld mooie verhalen en laat zien hoe ze in 1920 kardoen bleekte met zelfgemaakt matten van stro. Hij weet te vertellen dat ze in de tuin nooit last hadden dat de vogels de bessen opaten, omdat er zoveel mensen rondliepen dat de vogels wegbleven. Arbeid was duidelijk goedkoop in die tijd.

Harry had het ook over een doperwt genaamd Ne Plus Ultra. Sindsdien ben ik opzoek naar die doperwt. Ik was dan ook de koning te rijk toen ik hem vond op de Tatton Park Flower show bij een zaadkweker van historische rassen.

De Ne Plus Ultra is een soort uit 1840 met helder witte bloemen. Het is geen makkelijke doperwt, want hij wordt 2.20 hoog en wil graag gezaaid worden in lekker warme grond. Maar de volle ronde doperwt smaak maakt alles goed. De doperwtjes zitten in peulen van wel 20-25 cm lang. En deze soort werd vroeger veel gebruikt op tentoonstellingen en shows van landbouwgewassen en heeft menig prijs gewonnen.

Het is nu augustus dus ik moet helaas tot volgend jaar wachten met zaaien. Het zakje heeft maar 30 zaadjes, dus ik ga er heel voorzichtig mee zijn. Volgend jaar meer over deze bijzondere doperwt, wanneer die in de moestuin staat.

Bestel de DVD van The Victorian Kitchen Garden
The Victorian Kitchen Garden is in het Engels en niet ondertiteld.

Share

2 reacties op “Doperwt Ne Plus Ultra

  1. Was zondag op groenmoesmarkt, nam kaartje mee en zo kwam ik op de site.
    Erg leuk met alle recepten enz.

    Met vriendelijke groet.
    Marijke van Dijk

Reacties zijn gesloten.