Verschil bakpoeder en baksoda

CourgettebroodSodabread / sodabrood
Jaren geleden proefde ik in Engeland voor het eerst sodabread of te wel in het Nederlands sodabrood. Dit brood hoeft niet te rijzen en daarom is de totale bereidingstijd nog geen uur. Wat ik verder fijn vind aan sodabrood is dat je er van alles doorheen kan mengen. Zo heb je snel een heerlijk courgettebrood of aardpeerbrood.

Sodabrood maak je met bicarbonate of soda (baksoda) en ik vroeg mij af wat het verschil was met bijvoorbeeld bakpoeder en alle andere namen die ik tegen kwam op het internet, want dat zijn er erg veel. Ik zag door de bomen het bos niet meer en ben dus op een zondagmiddag het internet op gedoken en heb alle verschillen uitgezocht.

Toepassingen van baksoda
Bij mijn internetzoektocht kwam ik er achter dat baksoda geweldig spul is. Je kan er niet alleen mee bakken maar ook schoonmaken, je tanden poetsen, als mondwater en badzout gebruiken, brandend maagzuur verminderen, gootsteen ontstoppen, vlekken verwijderen, muren / voegen / oven / afzuigkap / snijplanken mee schoonmaken en vieze luchtjes uit de koelkast / kattenbak / afvalbakken / zweetschoenen mee verwijderen. Ik zal dus nog wel eens over baksoda gaan bloggen, maar nu eerst de verschillen tussen bakpoeder en baksoda.

Verschillen bakpoeder en baksoda:

Bakpoeder
Bakpoeder is baksoda met daaraan toegevoegd o.a. maismeel en citroen- of wijnsteenzuur. Het is dus een combinatie van ingrediënten (een mix) en heeft een minder sterke werking dan baksoda (4x minder sterk).

Baksoda
Is een basisch zout en heeft iets zurigs nodig om te rijzen maar ook om een metalen smaak te voorkomen in het baksel. In sodabrood gebruikt men daarom karnemelk. Baksoda is 4x sterker dan bakpoeder. Baksoda is bekend onder veel verschillende namen, o.a.:
Bicarbonate of soda
Sodium bicarbonate
Sodium hydrogen carbonat
Natriumbicarbonaat
Dubbelkoolzure soda
Zuiveringszout
Baking soda

Bakpoeder en baksoda
Voor beide geldt dat je het toevoegt aan deeg om het te laten rijzen. Het vervangt dus gist als rijsmiddel. Als het in aanraking komt met water ontstaat er een reactie en ontstaat er o.a. koolzuurgas, dat voor het rijzen zorgt. Bakpoeder is minder sterk dan baksoda door alle toegevoegde ingrediënten, je hebt er dus meer van nodig.

Zelfrijzend bakmeel
Bloem met bakpoeder is zelfrijzend bakmeel.

Soda (huishoudsoda of schoonmaaksoda)
Verwar baksoda (natriumbicarbonaat) niet met gewone huishoudsoda  of schoonmaaksoda (natriumcarbonaat). Dit is echt heel iets anders. Gewone soda mag je NOOIT gebruiken om mee te bakken.

 

Share

3 reacties op “Verschil bakpoeder en baksoda

  1. Voor wat je ‘baksoda’ noemt worden behalve natriumbicarbonaat ook ammoniumbicarbonaat of kaliumcarbonaat gebruikt afhankelijk van de baktijd, zuurgraad van het deeg en gewenste smaak (zuur/alkalisch) van het product.
    Ammonium voor kort bakken en kalium voor hele lange baktijden

    Bakpoeder bestaat uit 25% uit één of een samenstelling van bovengenoemde stoffen, 33% zure zouten en 42% zetmeel. Gebruik van dit bakverbeteringsmiddel heeft als voordeel dat geen residu achterblijft dat nadelig is voor de smaak, houdbaarheid en de kleur van het product.

    Altijd door de bloem mengen om de werking van het middel uit te stellen tot het bakproces.

    Met groet,
    Ger

  2. Wist je dat je ook deodorant kan maken van baking soda ofwel zuiveringszout? Dan meng je 2 eetlepels soad met 2 eetlepels kokosvet en 2 eetlepels maizena. Kokosvet even laten smelten, dat mengt gemakkelijker. Werkt super! Ik heb er een paar druppels rozenolie doorheen gedaan maar weet eigenlijk niet of dat de werking (= het opnemen van de transpiratiegeur door de soda) beïnvloedt.

Reacties zijn gesloten.