Top 5 moestuinplanten voor op je vensterbank

Sla in potGeen tuin en toch een moestuin? Het kan!
Wist je dat je ook zonder een tuin kan moestuinieren? Sommige planten nemen niet zoveel ruimte in en die zijn prima geschikt voor in een pot op je vensterbank. Zo kan iedereen gezonde, lekkere en verse groenten kweken zonder ervoor naar buiten te hoeven.

 

KiemgroenteSpruitgroenten / microgroenten / kiemgroente
Waarschijnlijk het meest eenvoudig om te kweken zijn spruitgroenten, ook wel kers, microgroente of kiemgroente genoemd. De bekendste is de tuinkers. Dit zijn zaden die net gekiemd zijn (uitgekomen) en waarvan het eerste groen te zien is. Deze groenten zitten vol met goede bouwstoffen. Je kan ze het hele jaar door kweken en oogsten en zo heb je altijd verse groenten. Andere voorbeelden van spruitgroenten zijn: alfalfa, tuinkers, basilicumkers en rucolakers. Het enige wat je nodig hebt om ze te kweken is eenĀ  schone glazen pot, wat zaden, een stuk kaasdoek / schone theedoek en een elastiekje. Doe de zaden in de pot en spoel ze enkele malen met water. Zet de pot zo neer dat het overtollige water kan weglopen door de doek heen. Spoel de zaden elke dag 2x. De spruitgroenten zijn eetbaar wanneer het groen ongeveer 2 a 3 cm lang is. Je eet ze inclusief de worteltjes.

Ik gebruik zelf handige schaaltjes en heb 12 soorten spruitgroenten in de verkoop. De schaaltjes zijn handig omdat de groente dan allemaal 1 kant uitgroeit en je ze zo kan afknippen als je de wortels niet wilt eten.

Kruiden
Je kan een plant kopen in de supermarkt of het tuincentrum, maar kruiden kan je ook prima zelf kweken. Neem een 10 cm grote pot en vul die met potgrond tot 1 cm onder de rand. Strooi de kruiden zaden op de potgrond ongeveer 1 cm uit elkaar en dek af met een dun laagje potgrond. Dek de zaden af met een dun laagje potgrond en zet de pot in een schaal met water tot de oppervlakte van de potgrond vochtig is. Dek de pot af met een boterhamzakje (of een douchemuts). Haal de boterhamzakje eraf zodra de plantjes 1 cm hoog zijn en begin dan pas met water geven. Start met oogsten als de plantjes 10 cm hoog zijn. Als je elke paar weken een nieuwe pot zaait heb je constant verse kruiden. Deze manier is vooral geschikt voor basilicum, kervel, peterselie, selderij, oregano, marjolein, citroenmelisse, kamille, dille en munt. Voor bieslook en tijm moet je dichter op elkaar zaaien. Niet geschikt voor maggikruid (lavas), want deze plant wordt te groot voor een 10 cm pot.

TomatenoogstMinitomaatjes en pepertjes
Kies hiervoor een kleine soort peper of kerstomaat, deze kunnen prima in een 15-20 cm grote bloempot gekweekt worden. Deze soort groenten is wel iets bewerkelijker dan sla of kruiden. Je moet ze echt opkweken. Begin in februari al met zaaien en dan heb je rond de zomer de eerste oogst. Is dat te veel werk? Je kan ook een plant kopen in het tuincentrum waar al tomaatjes of pepertjes aanhangen. Geef dit soort planten wel elke week voeding want er zit niet genoeg in de potgrond om de plant langer dan een paar weken gezond te houden. Zorg dat de voeding die je geeft eetbaar is, immers via de tomaatjes eet je deze weer op.

Knip sla
Snel, economisch en veelzijdig, dat is knipsla. Je kan dit het hele jaar door doen, vooral als je een speciale wintermix kiest. Alles wat je nodig hebt is een pot met potgrond en wat zaden van verschillende soorten sla. Vul de pot met potgrond en druk de grond licht aan. Strooi wat zaden over de oppervlakte. Dek de zaden af met een dun laagje potgrond en zet de pot in een schaal met water tot de oppervlakte van de potgrond vochtig is. Dek de pot af met een boterhamzakje (of een douchemuts). Haal de boterhamzakje eraf zodra de plantjes 1 cm hoog zijn en begin dan ook met water geven. Begin pas met oogsten als de blaadjes 7-10 cm groot zijn. Knip de stengeltjes 2 cm boven de grond af, zo heeft de plant de mogelijkheid om weer nieuwe blaadjes te maken. Als je elke 4 weken zo’n pot zaait heb je een continue voorraad verse groene blaadjes sla.

Ronde radijsjesRonde worteltjes en radijsjes
Ronde groente heeft minder diepe wortels en is daardoor geschikt om in een pot te kweken. Je kan hiervoor een 15-20 cm diepe pot gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een pot met potgrond en wat zaden van verschillende soorten sla. Vul de pot met potgrond en druk de grond licht aan. Strooi ongeveer 10 zaden over de oppervlakte. Dek de zaden af met een dun laagje potgrond en zet de pot in een schaal met water tot de oppervlakte van de potgrond vochtig is. Dek de pot af met een boterhamzakje (of een douchemuts). Haal de boterhamzakje eraf zodra de plantjes 2 cm hoog zijn en begin dan pas met water geven. Begin met oogsten zodra je de wortel of het radijsje boven de grond ziet uitsteken. Dit duurt voor worteltjes ongeveer 3 maanden en voor radijsjes 6 weken. Trek er eerst eentje uit om te kijken of ze al groot genoeg zijn en oogst dan pas de rest.

Groente kweken op je balkon workshop
Meer weten over het kleinschalig kweken van groenten en kruiden zonder tuin? Volg een workshop groenten kweken op je balkon.

 

Share