5 Wildpluk tips voor beginners

VlierbloesemlimonadeEten uit de vrije natuur
Vele planten waar we dagelijks langslopen zijn te eten. De kennis over welke planten dat allemaal zijn is echter niet meer zoveel aanwezig. Deze keer gaat ik je iets vertellen over “eten uit de vrije natuur”.

Paardenbloem
Paardenbloemen worden ook wel gegeten en specifiek het jonge blad. De bladeren worden hiertoe overdekt met zand, waardoor ze verbleken, omdat ze geen licht meer krijgen. Ze worden dan molsla genoemd, omdat vroeger in de lente in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren werd gezocht, vandaar de naam molsla.

Vlier
De Vlier is een grote struik met witte schermbloemen, waarvan je bloemen en bessen worden gebruikt. Er wordt wijn, jenever, jam en gelei van gemaakt. De bessen mag je niet zo eten, want ze zijn licht giftig, maar als je ze gekookt hebt is het veilig om te eten. Vlier is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond, vol met vitamine C en het helpt bij griep. De bessen niet zo van de struik eten, maar altijd eerst bereiden. De bloemen zijn wel zo te eten en je kan er o.a. vlierbloesemlimonadesiroop van maken (zie foto).

Brandnetel
Au, wie kent hem nou niet? Die vervelende brandnetel die zo erg prikt, maar wist je dat hij ook erg lekker is? En als je hem kookt verdwijnt de prik en kan je hem gewoon opeten. Brandnetel kan je eten als spinazie, maar er bestaat ook brandnetel kaas. Soep en thee kan je er ook van maken. Brandnetel is erg gezond met volop vitamine C. Pluk altijd de jonge bladeren of de wat oudere topjes, want die zijn het lekkerste.

Hazelnoten
Al vroeg in het jaar bloeien de hazelnoten, ze hangen dan vol met katjes. Dit zijn de mannelijke bloemen. De vrouwelijke kan je alleen zien als je heel dichtbij staat. Die zijn knalpaars en erg klein. De wind helpt met de bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Daarna gaan de hazelnoten groeien. De kleine onrijpe hazelnoten smaken erg romig en worden niet alleen door mensen lekker gevonden. Vele vogels eten de onrijpe noten als lekkernij. Wat overblijft groeit uit tot een rijpe noot die eind september van de boom afvalt. Je kan dan noten gaan rapen. Lekker om eigen notenpasta van te maken of over de sla te strooien, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon zo eten.

Veldkers
Vroeg in het jaar (februari) maakt de veldkers als polletjes. Veel mensen weten niet dat veldkers erg lekker is en zien het in de tuin als onkruid. Het heeft van die zaadjes die zo leuk wegschieten en daardoor komt het overal op. Maar, veldkers is bijzonder smakelijk, het lijkt qua smaak op waterkers en rucola, lekkere pittige groene blaadjes waar je een heerlijke salade van kan maken. Heb je kippen? Gooi het er dan eens bij, ze zullen er van smullen. De veldkers is het lekkerste als die nog niet gebloeid heeft.

Veilig en legaal
Als je eten gaat zoeken in de vrije natuur denk er dan altijd aan dat wat je plukt veilig is. Weet zeker dat je de juiste plant hebt, zorg dat er geen verontreiniging opzit van bijv. honden of gif, zorg dat je toestemming hebt om te plukken.

Workshops
Wil jij ook leren wat er allemaal te eten is uit de vrije natuur? Volg eens een workshop “eten uit de vrije natuur” of kom naar de workshop “maak je eigen sleedoornlikeur“.

Share