Zelf deo maken

Recept zelf deodorant makenOp mijn ’to-do lijst’ staat al enige tijd het zelf maken van deodorant. Ik kwam hierop na verhalen over slechte ingrediënten in de deo’s uit de winkel. De ene keer is dit slecht en de andere keer weer iets anders. Door alle verhalen en alle ‘wetenschappelijke artikelen’ (waarvan altijd maar de vraag is wie het heeft gefinancierd om een betrouwbaar antwoord te krijgen) zag ik door de bomen het bos niet meer. En besloot ik mijn deo zelf te gaan maken. Op het internet staan vele recepten en ze zijn allemaal makkelijk zelf te maken. Hieronder mijn recept en ervaring met zelfgemaakte deodorant.

Zelf deodorant maken recept

Ingrediënten:
3 eetlepels arrowroot (je kan ook maizena gebruiken)
3 eetlepels baking soda (zie dit artikel voor meer informatie over baking soda)
4 of 5 eetlepels kokosolie (gesmolten kokosvet)
eventueel: essentiële olie, om een lekkere geur aan je deodorant te geven. Ik heb lavendel en tea tree gebruikt. 8 druppels lavendel en 4 druppels tea tree.
eventueel: vitamine E olie (i.v.m. houdbaarheid en lekker voor de huid)

Bereiding:
Smelt het kokosvet tot dat het olie is geworden. Haal de pan van het vuur.
Doe de arrowroot en baking soda er door heen en meng tot een glad papje.
Voeg de essentiële olie toe en roer alles door elkaar.
Laat de massa koud en hard worden op de aanrecht.

Warm weer deodorant

Bij erg warm weer zal het kokosvet te zacht worden en soms zelfs vloeibaar. Dit kan je voorkomen door 1 eetlepel kokosvet te vervangen door 1 eetlepel cacao boter. Dit is alleen in de zomer nodig. De deo in de winter zal nooit zo zacht worden dat hij vloeibaar wordt.

Aanbrengen onder je oksels

Met je vinger neem je een linkje van de deo en smeert dit uit onder je oksels.

Zelfgemaakt deodorantMijn ervaring met zelfgemaakte deo

In één woord: TOP! Werkt zelf beter dan een gewone deodorant. Ik moet vaak anti transpirant deodorant gebruiken omdat normale deo bij mij niet werkt. Nou, dit werkt wel. Zelfs na een zomerse dag in de tuin werken.

En het heeft ook nog een financieel voordeel, want ik bespaar er zo’n 50 euro per jaar mee (kosten gekochte deo -/- materiaal kosten voor de zelfgemaakte deo).

Historische Odorex

Foto rechts is van een heel oud flesje Odorex (rond 1950), toen het nog vloeibaar was en je het zelf onder je oksels moest uitsmeren.

Andere namen voor baking soda:
Het is een basisch zout en heeft iets zurigs nodig om te rijzen maar ook om een metalen smaak te voorkomen in het baksel. In sodabrood gebruikt men daarom karnemelk. Baksoda / baking soda is 4x sterker dan bakpoeder. Baksoda is bekend onder veel verschillende namen, o.a.:
Bicarbonate of soda
Sodium bicarbonate
Sodium hydrogen carbonat
Natriumbicarbonaat
Dubbelkoolzure soda
Zuiveringszout
Baking soda
Baksoda

Het gezonde effect van baking soda

Helende werking van baking soda

Dat baking soda allemaal gezondheidseffecten heeft is al eeuwen bekend. In het boek van Dr. Mark Sircus  met de titel ‘De helende werking van Baking Soda‘ las ik allemaal achtergrond informatie over hoe het lichaam reageert op baking soda. Hij gaat diep in op alle lichaamsprocessen en interactie tussen onze organen. Deze informatie is een welkome aanvulling op alle verhalen die ik op het internet lees en elkaar soms tegenspreken. Dr. Sircus zegt zelf over zijn boek dat het de eerste medische boekbespreking is over natriumbicarbonaat (of te wel baking soda).

 

 

Share

9 reacties op “Zelf deo maken

 1. Gebruik een maand kokosolie met bakingsoda, geen enkel luchtje, zachte oksels, werkt bij iedereen die ik het gegeven heb. Kokosolie alleen ontsmet/ ontschimmelt, voor plekjes die niet willen helen. Zelfs al was dit een dure oplossing zou ik het prefereren boven deo.

 2. Nu 3 weken de eigen deodorant geprobeerd en het is geweldig. Zelfs in ruimtes met een airconditioning geen last meer van reuk aan het einde van de dag. T-shirts zijn nu meerdere dagen te dragen i.p.v. één dag.

 3. Leuk dit recept, ga ik zeker proberen! Zoals jij geïnspireerd bent door de verhalen over de ingrediënten in gangbare deo, ben ik op zoek gegaan naar een recept voor zonnebrandcrème op basis van plantaardige oliën door de verhalen over het al dan niet schadelijk zijn van UV-filters. Daar zijn ook verschillende recepten van op internet te vinden. Ben benieuwd wat jouw recept hiervoor zou zijn!

 4. Ik gebruik het nu ook 3 weken en ik ben er erg tevreden over! Totaal geen ruikende oksels meer na een dag werken. Bij mij wordt de massa wel erg hard waardoor ik voortdurend een spatel moet gebruiken om het er uit te halen. Iemand advies om dat te voorkomen?

 5. Hallo,

  het klopt dat het hard wordt, dat ligt aan de temperatuur. Je zal merken dat zomers het zelfs vloeibaar is. Je kan dat oplossen door volgende keer wat minder bindmiddel te gebruiken voor de deo die je in de winter gebruikt. Ik doe de deo zelf ik een potje met een grote opening en haal er een stukje uit ter grote van een erwt en als ik die op mijn huid smeer smelt die vanzelf door de temperatuur van mijn huid en kan het daardoor goed uitsmeren. Ik ben er ook erg tevreden over, want vroeger kon ik shirts na een dan in de airco op kantoor in de was gooien en nu kan ik ze langer aan.

  mvg,
  Petra

 6. Heerlijke deo, maar even een vraag: de bicarbonaat lost bij mij niet op. Ik voel dan een zoutachtige korrelige structuur die bij het opsmeren schuurt. Hoe los je de bicarbonaat goed op?

 7. Hallo Dorien,

  Mijn bicarbonaat voelt aan als poedersuiker en schuurt dus niet en lost daarom ook prima op.
  Wat je kan proberen is wat meer kokosolie gebruiken dan in het recept staat vermeld en dan bij het opbrengen niet opsmeren maar je vinger tegen de oksel houden en door de temperatuur van de huid de olie laten smelten en dat een paar keer doen zonder te smeren. Zo breng je toch genoeg op maar smeer je niet.

  Succes, ik hoor graag of de tip werkt, want dan kunnen meer mensen hiervan profiteren.
  mvg,
  Petra

 8. Hallo, erg blij met het recept en het zelf kunnen . Wat kan je doen als je deo te dun is? Meer soda of meer maizena? Gr Lobke

Reacties zijn gesloten.