Ook 25% rendement op je geld? Met dit duurzame idee lukt dat!

25% rendement op je spaargeldGratis geld
Petra, wat doe je nou, een blog over geld! Dat past toch niet bij de Cruydthof, hoor ik jullie denken. Maar laat het mij uitleggen, want door de crisis en de laagte van het rente percentage op ons spaargeld bij de bank zijn we allemaal opzoek naar ideeën die ons helpen in de portemonnee. Zo ik ook.

Moestuin bespaart je geld
Natuurlijk helpt een eigen moestuin om de kosten te drukken. Bij mij is dat al snel 10 euro per week gemiddeld over een heel jaar. Maar deze blog gaat over een ander duurzaam idee, namelijk energie besparen om zo mijn elektriciteitsrekening lager te maken.

Koelkast en diepvries verbruiken veel minder energie dan vroeger
Door nieuwe technieken en betere isolatie is witgoed veel energiezuiniger geworden en daar kunnen wij nu van profiteren.

EnergieMeterWat heb je nodig
Meten is weten, dus koop een energiemeter en steek die in het stopcontact. In de energiemeter steek je de stekker van het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt meten. Ik heb dat gedaan met zo’n soort meter als hieronder. Daarnaast heb je een pen, papier en een rekenmachine nodig. Die meter heb je zo terug verdient en je kan hem bestellen bij bol.com via onderstaande link:

[bol_product_links block_id=”bol_54c65e8cca91e_selected-products” products=”9200000035815148″ name=”Energie meter” sub_id=”Energie meter” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


Wat moet je doen

Laat het apparaat dat je wilt meten een week in de energiemeter zitten. Schrijf de tijd en de datum op dat je begint. Na een week schrijf je de tijd op en het aantal kWh dat de meter aangeeft. Sommige meters geven ook het verbruik in geld weer, maar die optie gebruiken we niet. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd vermogen van 1000 W. kWh is ook wat er op jouw energierekening staat. Nu ga je even rekenen, gebruik het voorbeeld hieronder als hulpmiddel. En wat je daarna doet? Nieuw apparaat kopen? Wachten op een leuke aanbieding? Ik hoor het graag via de reacties! Hieronder lees je wat ik allemaal al gedaan heb.

Rekenvoorbeeld energieverbruik
Reken het aantal uur uit dat het apparaat in de energiemeter heeft gezeten. Per dag is dat 24 uur. Dus voor een week is dat 7 dagen = 7×24 = 168 uur. Doe dit nauwkeurig! Dus elke minuut dat je niet precies op de 7 dagen zit neem je mee. Doe dit met een rekenmachine want je krijgt straks een hoop cijfers achter de komma.

Deel de kWh die op de meter staat door het aantal uren wat je hebt uitgerekend. Nu weet je wat jouw apparaat per uur verbruikt. Om dit nu per jaar uit te rekenen neem je dit getal en vermenigvuldigd dat met 24 en daarna met 365. Dat is het verbruik per jaar.

Ga naar kieskeurig.nl of tweakers.net en kijk bij de specificaties van bijvoorbeeld een diepvries. Het verbruik per jaar staat altijd vermeld. Dit vergelijk je met jouw jaarverbruik en nou hoop ik dat je niet schrikt. Want het verschil is het aantal kWh dat jij kan besparen. Een kWh kost op dit moment (2015) ruim € 0,22. Het verschil vermenigvuldig je met die 0,22 en je weet wat je per jaar kan besparen op je energienota.

Het rekenvoorbeeld van mijn koelkast
* 7 dagen en 1 uur en 15 minuten wordt 169,25 uur
* Op de meter staat 13,52 kWh, dus 13,52 : 169,25=0,0799054374
* 0,07990x24(uur)x365(dagen)=699,97 (afgerond 700 kWh per jaar)
* Nieuwe koelkasten gebruiken maar 150-250 per jaar.
* Je bespaart dus tussen de 550 kWh (700-150) en 450 kWh (700-250) per jaar. Of te wel 100 tot 125 euro per jaar.
* Een nieuwe koelkast kost ongeveer 600 euro. 
* Dat is 'n rendement tussen de 16,67%(100:6) en 20,83%(125:6)
* Een kennis van mij had een 30 jaar oude diepvries en hij heeft inmiddels een nieuwe want hij kwam op 26,8%. En ik ben nog geen bank tegengekomen die mij zoveel rente geeft op mijn spaargeld.
* 25% betekend dat je de aanschaf na 4 jaar al terug verdient hebt.

Let op bij aanschaf van een nieuwe koelkast of diepvries
De afmetingen van vroeger, ik heb nog zo’n apparaat van 60 cm breed x 60 cm diep, zijn tegenwoordig heel anders. Keukens uit die tijd hebben vaak een uitsparing waar je een koelkast in kan schuiven of een speciale kast, wanneer je een inbouwkoelkast hebt. De huidige energiezuinige apparaten zijn vaak breder en dieper. Dus zomaar het ene apparaat eruit doen en het andere er voor in de plaats zetten gaat niet lukken. Ook in dit geval is ‘meten = weten’.

Dief van mijn eigen portemonnee
Sinds ik dit gedaan heb voel ik mij dom. Dom dat ik dit nooit eerder heb onderzocht. Maar ik heb de smaak te pakken! Want ik weet nu dat ik de oplader van mijn ipad gewoon in het stopcontact kan laten zitten, maar de oplader van een harde schijf niet. En bij de tv hoek heb ik nu een verlengkabel met een aan/uit knop er tussen gezet, want ik zette nooit alles uit, maar op stand-by. En dat levert mij een kostenbesparing op van zo’n 30 euro, elk jaar opnieuw voor een investering van nog geen 5 euro voor de verlengkabel met de aan/uit knop. En het mooiste is: ik hoef er helemaal niks extra’s voor te doen.

Een paar voorbeelden van apparaten die het waard zijn om te checken

  • Huishoudelijke apparaten zoals, diepvries, koelkast, oven, wasmachine, droger.
  • Overige apparaten zoals, plasma TV, stand-by van de stereo, elektrische kachels.
  • Alles wat je veel aan hebt staan, zoals computer, boilers.
Ik ga nog even door met meten en ben benieuwd naar jullie bevindingen!
Share