Eetbare bloemen voor mensen met weinig tijd

Eetbare bloemenWist je dat bloemen al eeuwen lang gegeten worden? Ik kweek zelf al jaren eetbare bloemen en het is leuk om te zien dat het ook in Nederland een trend aan het worden is. Dat is heel begrijpelijk, want bloemen zijn niet alleen mooi, kleurig en geurig. Ze zijn ook nog eens heel lekker. En ook jij kan ze heel makkelijk zelf kweken gewoon in je achtertuin of op een balkon. Er zijn zelfs eetbare bloemen die het prima in een bloempot doen.

Weinig tijd om eetbare bloemen te kweken?
Dan is dit de oplossing…

Eetbare bloemen zijn eenvoudig zelf te kweken, maar zoals met alle kleine gezaaide plantjes moet je er wel even bij blijven. De kleine plantjes hebben regelmatig verzorging nodig. De oplossing voor mensen met weinig tijd is daarom: gebruik vaste planten met eetbare bloemen. Vaste planten koop je als plant en dat betekend dat ze elk jaar na de winter vanzelf weer gaan groeien. Je hoeft ze dus alleen maar in je tuin te zetten en ervan te oogsten.

5 Makkelijke eetbare bloemen voor mensen met weinig tijd

 1. Lavendel
 2. Rozen
 3. Bieslook
 4. Kaapse Knoflook
 5. Roomse kervel

Deze soorten zijn ideaal voor mensen met weinig tijd omdat het bloemen zijn van vaste planten. Dat zijn planten die elk jaar na de winter uit zichzelf weer beginnen te groeien.

Je kan ze allemaal als plant kopen en gewoon in je tuin in de grond zetten. Ze zijn, m.u.v. de Kaapse knoflook, allemaal goed winterhard.

Kaapse Knoflook bloemenKaapse knoflook
De Kaapse knoflook is wat moeilijker aan te komen, ze worden o.a. verkocht bij www.cruydthof.nl en ze zijn winterhard tot ongeveer -7. Zet de plant is een grote bloempot en zet deze pot ’s winters in de garage of op zolder. Zo overleeft de plant prima de winter. En ja, hij is het echt waard om zoveel moeite voor te doen, want je krijgt hier naast eetbare bloemen ook eetbaar blad dat heerlijk pittig naar knoflook smaakt. De bloemen zijn paars en stervormig. Ze staan prachtig op een salade en passen goed bij sterke smaken. (Foto Hans Clauzing).

Lavendel en rozen
Met de lavendel en rozenbloemen maak je bijvoorbeeld een bloemensuiker. Deze is weer lekker voor toetjes, gebak en cake. Maak eens rozenblaadjes-jam of lavendel-ijs. Vooral zoete gerechten combineren goed met rozen en lavendel. Kies een winterharde lavendel soort en zijn namelijk ook niet winterharde soorten.

Bieslook en Roomse kervel
Bieslook en Roomse kervel geven bloemen voor bij vlees, kruidenboter of een stevige gemengde salade. En als bonus: ook van deze kruiden kan je het blad eten.

 

5 voordelen van eetbare bloemen van vaste planten

 1. Geen tuin? Zet ze in een grote bloempot, gewoon op je balkon of terras.
 2. Vaste planten groeien en worden elk jaar groter, dus elk jaar meer bloemen.
 3. Je hebt een uniek ingrediƫnt voor heerlijke gerechten.
 4. De bloemen waar je niets mee doet zijn voor de bijen, zo help je hun ook.
 5. Geen tijd om ermee te koken? Laat de bloemen aan de plant zitten en geniet van alle kleur.

Hoe begin je

 • Koop de planten.
 • Kies een plekje met zoveel mogelijk zon in je tuin en zet de planten daar in de grond.
 • Zet de Kaapse knoflook in een grote bloempot (10 liter pot).

Meer weten over eetbare bloemen?

Kijk op mijn website voor meer informatie over verschillende soorten eetbare bloemen, gerangschikt naar seizoen. Of kom een gezellige en informatieve workshop volgen over hoe je eetbare bloemen kweekt en er mee kookt.

Van eetbare bloemen zal je altijd genieten, of je er nu mee kookt of naar kijkt.

cropped-titelband1-e1406233251580.jpg

Share