Eet je kerstboom op

Dennennaalden receptWat doe je na de kerst met je kerstboom? Eén oplossing is je kerstboom op te eten, want met dennennaalden kan je verschillende gerechten maken.

Traditioneel recept met dennennaalden:
Maak er een thee van, deze zit vol met vitamine A en C. Voor thee neem je een handvol dennennaalden en laat deze 5-10 minuten trekken in heet water.  De thee wordt extra lekker met een beetje brandewijn en suiker erin.

Dennennaalden getrokken in honing:
Honing leent zich prima om kruiden in te laten trekken. De toepassingen zijn oneindig, zo kan je er thee mee zoeten, maar ook limonade, fruit en gebak. Honing op kaas is ook erg lekker. Honing kan trouwens prima met verschillende kruiden gecombineerd worden. Tijm  en lavendel zijn hiervan goede voorbeelden.

 • Als je de honing gaat maken zorg dan dat de kruiden droog zijn en klein gesneden. Hoe kleiner hoe makkelijker de infusie (het trekken) gemaakt kan worden. Hoe droger hoe minder water er in de honing komt en dat is beter voor de houdbaarheid.
 • Doe de kruiden / dennennaalden in de pot en giet er honing op.
 • Roer alles om met een houten spatel of een eetstokje zodat alles goed in contact komt met de honing.
 • Doe de deksel erop en laat een paar dagen staan. Als de kruiden gaan drijven zet je de pot op zijn kop.
 • Zeef de honing, dit gaat het makkelijkste in een plastic vergiet, en giet de gezeefde honing in een schone pot.
 • De honing blijft maanden goed.

Andere recept ideeën met dennennaalden:
Voeg hele dennennaalden toe aan een marinade voor geroosterd vlees of vis.
De dennennaaldenthee kan je ook gebruiken om een soep mee op smaak te brengen, toevoegen aan een saus of verwerken in brood i.p.v. water / melk / karnemelk.

Geen zin in koken met dennennaalden? 5 tip wat je nog meer kan doen met je kerstboom:

 • Knip de takken van de stam en leg deze op planten die extra winterbescherming nodig hebben.
 • Leg de boom in zijn geheel in de kippenren. De kippen hebben nu iets om mee te spelen en achter te schuilen met guur weer. Geen kippen? Leg hem in de border voor andere beestjes, zoals egels, om in te schuilen.
 • Versnipper de boom en gebruik als mulch bij zuur minnende planten, zoals rododendron, blauwe bessen en skimmia.
 • Gebruik hem op het kampvuur met oud en nieuw.
 • Koop een boom met flinke kluit bij een goede kweker en zet hem in de tuin. Let op: de boom moet vers zijn en goed uitgegraven anders gaat hij na de kerst dood.

Let op:
Dat je boom biologisch is als je hem gaat opeten. Een andere optie is dennennaalden uit het bos of uit de eigen tuin. Hoe jonger de naalden hoe lekkerder. Je herkent jonge naalden aan de lichte kleur en ze voelen zacht aan. Dit soort naalden vind je vooral in het voorjaar als de dennenbomen weer uitlopen. De meeste kerstbomen zijn sparen en geen dennen.

Hoe herken je een dennenboom?
De naalden van een spar, den of een larix groeien allemaal anders in / uit een tak.
Spar = S = single, dus de naalden staan allemaal per stuk in de tak.
Den = D = duo / 2, de naalden staan allemaal per 2 in de tak.
Larix = L = legio, de naalden staan met een trosje (meerdere) in de tak.

Zelf nog een leuk idee? We horen het graag in de comments.

Share

8 reacties op “Eet je kerstboom op

 1. Leuke ideeën!! Je Zou ook eens kunnen proberen om te koken met dennennaalden. Bijvoorbeeld een bouillon maken met dennennaalden, tijm, gember en sereh. Met deze bouillon kun je een risotto op smaak brengen. Serveren met gebakken oesterzwammen en gepofte rozenbottel! Heerlijk herfstig gerechtje! Groetjes.

 2. Wauw wat een leuke tips! Nooit aan gedacht om mijn kerstboom op te eten na kerst. Maar eigenlijk wel een goede oplossing, vast veel beter dan hem verbranden of langs de weg te zetten. Al vraag ik me af of ik wel zoveel kerstboomthee op kan, haha!

 3. Let wel op! Want de kerstbomen die je vaak in huis haalt zijn sparren en geen dennenbomen! Een spar in niet eetbaar!

 4. Hallo Rianne,

  Klopt wat je zegt. Een spar is te herkennen aan de naalden, die staan single of te wel in hun eentje op de takken. Dit is te onthouden omdat single en spar beide met een S beginnen.
  Een den (met d van duo) zitten met 2 naalden per keer aan een tak vast.

  Mvg,
  Petra

 5. Hallo Ankie,

  Goeie vraag. Ik zou het niet weten, misschien dat een blog lezer goede tips heeft. Ik weet wel dat er lekkere combinaties met rum en andere alcoholische dranken zijn.

  Mvg,
  Petra

Reacties zijn gesloten.