5 Tips voor een mooie en kleurige moestuin

Gele ronde courgetteMaart in de moestuin
Kleur, geur, oogst, smaak, geld, genieten, buiten werken, lekker koken…….., wat is voor jou belangrijk?

In maart staat er al van alles te bloeien. Ik kan intens genieten van al die kleuren en geuren. Dan weet ik ook altijd weer waarom ik bepaalde groentes heb gekozen. Want naast de smaak en de oogst is kleur en geur voor mij ook belangrijk. Zo heb ik peultjes met crimson kleurige bloemen, paarse snijbonen en runner beans met 2 kleurige bloemen. Maar ik zaai ook altijd wat lathyrus tussen de bonen in. Dat geeft extra bloemen, ik knip er boeketjes van voor in huis en de bloemen zijn extra aantrekkelijk voor bestuivers.

Erg populair bij de bezoekers van mijn tuin is de lathyrus tuberosus, of te wel aardaker. Deze lathyrus is een vaste plant en geeft eetbare knolletjes in de grond en prachtig diep roze bloemen. Ze werden door de Fransen ook gebruikt in de parfum industrie. Ze ruiken heerlijk en dat doen niet veel vaste lathyrussen.

Een moestuin mag ook mooi zijn
Mijn borders zijn eigenlijk een verlengde van de moestuin en staan vol met eetbare planten. Het frambozenbed loopt pas later uit en leent zich daardoor prima voor bloembollen. En na al het geel van de narcissen lopen de frambozen uit. Tussen de rode en zwarte bessen is het nu al helemaal paars van de krokussen. En ook daar is straks niets meer van te zien, maar nu tussen de kale takken van de bessenstruiken door is het prachtig.

Ik heb een aantal historische bollensoorten in mijn tuin staan. Zoals de narcis pheasant’s eye, niet een gemakkelijke narcis, maar de geur is hemels.

Mijn top 5 tips voor een mooie kleurige moestuin:
1. Zet bloembollen tussen de vaste planten van de moestuin.
2. Heb wat achter de hand in pot om gaten op te vullen. Bijvoorbeeld een palmkool; deze wordt lekker groot en is mooi diepgroen met indrukwekkende bladeren op een rechte stam. Het lijkt inderdaad net op een minipalm. De andere naam hiervoor is Nero di Toscane. Een prima plant om er een paar van achter de hand te hebben in een pot om even snel een gat op te vullen. Ze zijn winterhard en geven dus ook nog eens structuur aan de winter moestuin.
3. Wissel veel kleuren en bladstructuren af.
4. Kies eens voor een andere kleur en vorm vrucht, bijvoorbeeld een gele ronde courgette.
5. Zet eetbare bloemen neer.

Op mijn website staat een heel lijstje met eetbare bloemen. Kies uit wat je lekker lijkt en zet ze in je eigen moestuin neer. Laat kruiden eens in bloei schieten. De schitterende kleuren van kruiden geven namelijk veel kleur en je kan bijna alle bloemen van kruiden ook eten.

Share

Eén reactie op “5 Tips voor een mooie en kleurige moestuin

Reacties zijn gesloten.