10 Tips voor een kindvriendelijke tuin

Kinderen in de moestuinKinderen in de moestuin? Ja!
Kinderen en tuinieren is een geweldige combinatie. Regelmatig krijg ik kinderen langs in mijn tuin en of ze nu 2 of 12 zijn, ze vinden het allemaal geweldig. Het zelf mogen ontdekken en mogen doen staat met stip op de eerste plaats van wat ze het leukste vinden. En hoe dat zelf ontdekken er uit ziet is voor elk kind anders. De ene wil kippen aaien en de andere wil een wortel uit de grond trekken. Wat ik wel heb ontdekt is dat alle kinderen water geven bij warm weer leuk vinden en dat hoeft natuurlijk niet allemaal op de planten terecht te komen. Hieronder mijn 10 tips hoe je een kindvriendelijke  (moes)tuin maakt.

Maak een bloemenborder met bloemen die bestuivers helpen.
Bestuivers, zoals bijen en vlinders, zijn essentieel voor onze voedselvoorziening omdat ze bloemen moeten bevruchten om fruit en zaad te kunnen krijgen. Bestuivers zijn een onderdeel van een natuurlijke biologische tuin en ze geven ook nog eens heerlijke geuren en mooie kleuren.

Kinderen in de moestuinKinderen helpen graag mee
Vooral met het bedenken wat er in de tuin moet komen. Betrek ze erbij en je zal zien dat ze zich verantwoordelijk gaan voelen en ook goed meehelpen. Kijk naar locale en regionale condities en neem deze mee in het ontwerp van de tuin. Als je aan kinderen uitlegt dat bijvoorbeeld licht, grondsoort en boomwortels effect hebben op de groei van planten snappen ze dat prima. Ontwerp de tuin zo dat je met de natuur werkt en niet er tegen in.

Kinderen vinden iets anders mooi dan volwassenen
Een moestuin moet vooral functioneel zijn zodat kinderen er makkelijk en goed in kunnen werken, het uiterlijk is minder belangrijk. Wat kinderen mooi vinden wijkt ook af van wat volwassenen mooi vinden. In het ontwerp moet meegenomen worden welke praktische functies de tuin moet vervullen. (groente, kruiden, schuurtje voor gereedschap, composthoop). Zorg voor voldoende paden zodat ook met slecht weer de tuin bereikbaar is.

Modder is leuk, zit er dus niet mee dat kinderen vies worden
Maak in het ontwerp ruimte voor een plek waar ze hun hand kunnen wassen, vieze buitenkleding kunnen ophangen, de laarzen neer kunnen zetten.

Maak de tuin vooral kindvriendelijk en veilig
Dus geen uitstekende roestige spijkers, bestrijdingsmiddelen of diep water en werk biologisch. Als je verhoogde bedden maakt, maak ze dan niet te breed, kinderen moeten met hun korte armpjes makkelijk bij het midden kunnen komen.

InsectenhotelKruipende beestjes en rare insecten zijn gaaf!
Kinderen leren van volwassen of iets eng is. Maak ruimte voor een beestjeshoek zodat ze al jong leren dat deze beestjes leuk zijn. Denk aan een paddenpoel, vogelbadje, insectenhotel, egelkoepel, paddenpot of een wormenbak. Al deze beesten vormen een onderdeel van een natuurlijke en biologische tuin.

Zelf laten kweken en oogsten
Kinderen proberen veel sneller groenten en fruit dat ze nog niet kennen als ze het zelf hebben gekweekt. Maak dus een feestje van de oogst en eet het gezamenlijk op. Ja, het kan zomaar gebeuren dat de radijsjes dan ook in het plantsoen van de gemeente en tussen de bestrating groeit. Maar bij het kinderdagverblijf dat mij dit voorbeeld vertelde, n.a.v. het Moestuincoach Moestuin, vonden de mannen die het gemeente plantsoen onderhielden het erg grappig :-).

tuin water gevenBesteed ook in het klaslokaal aandacht aan de tuin.
Laat ze een tuindagboek/logboek bijhouden. Beestjes tekenen die ze gezien hebben of maak ‘tuinhulpjes’ zoals dopjes voorop bamboestokken zodat je je ogen niet uitsteekt.

Kleine groepjes
Kinderen doen het beter in kleine groepjes, zo kan iedereen het goed zien als je wat uitlegt of als er iets bijzonders is te zien. Een ander voordeel is dat je zo ook minder tuingereedschap nodig hebt, maar zorg wel voor genoeg! Vooral kindertuingereedschap is handig omdat het is afgestemd op hun mogelijkheden en kracht. Koop goede kwaliteit, geen speelgoed.


Betrek ouders bij de tuin.

Zo zullen zij het minder erg vinden als hun kind een keertje vies wordt en het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel. Ouders kunnen goed helpen met het klaarmaken van een tuin, zoals een nieuwe laag compost aanbrengen. Zo maken zij iets moois waar hun kinderen dan weer profijt van hebben. De kinderen kunnen vervolgens aan hun ouders laten zien wat ze allemaal gekweekt hebben in de voedzame compost van hun ouders.

Zo begin je een moestuinGeen idee hoe je moet beginnen?
Geen groene vingers?
Op zoek naar een leuk en lekker tuinavontuur?
Laat je helpen door Moesie de MoestuinCoach.

Share

3 reacties op “10 Tips voor een kindvriendelijke tuin

  1. Hallo Pieter,
    Dank je wel voor het compliment.
    Met betrekking tot de grasrobot vraag zou ik deze voorleggen aan de leverancier. Ik heb geen ervaring met dit soort apparaten, maar het is zeker iets om rekening mee te houden bij kleine kinderen.
    Mvg,
    Petra

Reacties zijn gesloten.